EXPOSICIÓ 120 ANIVERSARI ALFRED FIGUERAS
PRÒLEG
HORARIS / CONTACTE
CATÀLEG DE QUADRES
BIOGRAFIA
EXPOSICIONS INDIVIDUALS

1898

Alfred Figueras i Sanmartí neix el dia 13 de setembre a les dotze del matí a Sant Fruitós de Bages, al carrer Padró, 87 (numeració actual), a la casa coneguda com ca la Manela. Els seus pares, Damià Figueras i Oristrell i Agustina Sanmartí i Roca, eren també naturals de Sant Fruitós. Fou batejat a l’església parroquial el dia 18 del mateix mes amb els noms d’Alfred, Josep i Ignasi. El matrimoni Figueras-Sanmartí, que ja tenia una filla més gran —la Conxita—, vivia del conreu d’unes terres de propietat. El pare era viticultor i regentava una botiga de queviures situada al carrer Padró, anomenada Cal Marquet.

L’Alfred fa els estudis primaris al mateix poble, al Centre Agrícol Catòlic, que dirigia Jaume Massana Figueras —actualment el Centre Parroquial—, amb el mestre Joan Creus, anomenat «el mestre sec».

 

1907

Fa la primera comunió a la parròquia del poble.

 

1912

La família Figueras es trasllada a viure a Barcelona i adquireix una botiga de queviures al carrer de València 127, entre els carrers de Muntaner i d’Aribau. Alfred Figueras comença els estudis de batxillerat i de Comerç, que no acabà.

 

1917

Treballa com a dependent a la botiga del seu pare. Més tard, el pare li posà un botiga de quebiures al seu nom, al carrer Viladomat, 136. Es matricula a l’Escola de Belles Arts de Barcelona, on estudià fins al 1924. Fou alumne de Francesc Labarta Calvo. Obté una medalla de dibuix.

 

1919

Participa per primera vegada en una exposició, la col·lectiva «Exposició d’Art», organitzada per l’Ajuntament de Barcelona. Hi presenta dues obres amb el mateix títol: Estudi de bodegó.

 

1920

Alterna els estudis de la Llotja amb el Reial Cercle Artístic.

 

1921

Amb uns amics crea l’Agrupació Noucentista, a Barcelona. Presenten els estatuts de l’agrupació al govern de la província el mes de novembre. Se’n va a Almeria a fer el servei militar.

 

1923

Treballa com a delineant a l’oficina d’arquitectura de la Mancomunitat de Catalunya.

 

1924

Té el primer estudi a Barcelona, al carrer del Bruc, que comparteix amb l’escultor Rafael Tona. Es presenta per primera vegada com a membre del Saló Noucentista a la Galeria El Camerín, del carrer de la Corríbia. L’èxit i les crítiques van animar Figueras a dedicar-se exclusivament a la pintura. Sol·licita permís a l’Escola de Belles Arts per romandre una temporada a París. Li fou concedit pel director, Manuel Vega March.

 

1925

Estada a París. Estudis a la Grande Chaumière. Viatges a la Provença. Els darrers mesos de 1925 té lloc la manifestació catalanista del Teatre Goya, a causa de la qual fou detingut; posteriorment s’exilià a Alger.

 

1926

A Alger, juntament amb l’escultor Rafael Tona, funda l’Académie Arts —a la Rue Burdeau, 21, més tard traslladada a la Rue Michelet, 47—, a causa de la gran concurrència d’alumnat. Amb el temps, aquesta acadèmia esdevindrà el Cercle des Arts d’Alger.

 

1927

Comença a fer les primeres exposicions individuals a Alger. També participa en diverses exposicions col·lectives fins a l’any 1936.

 

1928

El dia 16 de febrer es casa a la parròquia de Saint Pierre d’Alger amb Alba Valls Sabaté, nascuda el 12 d’octubre de 1911 a Sant Feliu de Guíxols. Era la tercera filla de Josep Valls i Ermínia Sabaté —les altres dues filles del matrimoni eren Aminda i Adelina—, que vivien a Alger des de 1912. El pare hi dirigia una fàbrica de suro i la mare era modista. Aminda, i més sovint Adelina, farien de models de Figueras. Viatja al Rosselló.

 

1929

Primera exposició individual d’Alfred Figueras a Catalunya, a les Galeries Laietanes. El 12 de desembre neix a Alger la seva filla gran, Clàudia.

 

1930

Retorna a Catalunya. Manté la residència a Alger fins al 1933 i l’alterna amb Barcelona, Sant Fruitós, Manresa, la costa provençal i Eivissa. Participa en la creació del Cercle des Arts d’Alger i és membre del comitè directiu. Exposa per primera vegada a Orà.

 

1931

El 17 de setembre neix el seu segon fill, Jordi, a Sant Fruitós de Bages. Es realitzen els plànols atribuïts a Le Corbusier.

 

1932

Comença la construcció de la casa del Bosquet.

 

1933

La Galeria d’Art Ciutat, de Manresa, fundada per Ramon Torra al carrer de Sobrerroca, 36, és inaugurada amb una exposició d’Alfred Figueras.

 

1935

Estada a Eivissa.

 

1936

El 14 de març neix la seva filla petita, Maria Rosa, a Sant Fruitós de Bages. El mes de juliol, en esclatar la Guerra Civil, Figueras és a Eivissa. Torna a Barcelona amb iot, juntament amb uns amics.

Abandona l’habitatge-estudi del carrer de Viladomat/Aragó i es trasllada a Sant Fruitós de Bages, on romandrà fins al 1944. L’activitat artística d’aquesta etapa és escassa. Compagina la pintura amb el conreu de les terres de la seva propietat.

 

1938

Moren Damià Figueras i Agustina Sanmartí, els seus pares.

 

1945

S’instal·la, definitivament, amb la seva família a Barcelona, al carrer de Gomis, 13. Més tard, es muda al carrer de Saragossa, 121. Reaparició a les sales barcelonines: primera exposició personal a les Galeries Reig. Els amics li donen la benvinguda amb un sopar de celebració al Restaurant Catalunya de Barcelona.

 

1946

Junt amb Bernard Sanjuan, Charles Collet, Xavier Valls i Josep Maria de Sucre, Figueras crea el Cercle Maillol, acollit a l’Institut Francès de Barcelona. En seria president l’any 1948.

 

1947

Febrer: viatge a París. Retorna a Algèria i s’està un any a la capital per preparar l’àlbum de gravats Images d’Alger. Fins als anys seixanta els viatges a Alger són freqüents i hi exposa regularment.

 

1948

Publicació dels gravats Images d’Alger, patrocinada pel Govern General d’Algèria. L’integren vint aiguaforts amb negre i un frontispici amb color. Els textos són extrets d’Amynthas i de Les nourritures terrestres, d’André Gide. Va ser imprès a Manresa el 30 de juny de 1948 per Ramon Torra. Els aiguaforts són tirats per F. Mélich a Barcelona, sota la direcció d’Edouard Chimot, en una edició limitada de 150 exemplars numerats. Obra extraordinàriament acurada, es presenta en forma d’àlbum amb funda de cartró entelat. El dia 26 de setembre Figueras pronuncia una conferència sobre el tema «Alger vist per un artista», organitzada pel Gremi de Sant Lluc a la Galeria d’Art Ciutat, de Manresa. Al novembre obté la «bourse d’études du gouvernement Français».

 

1949

Condecoració de les Palmes Acadèmiques del govern francès, concedida per l’obra Images d’Alger. Amb residència a França, és becat pel govern gal. Viatges a diferents llocs de Catalunya, a França, al Marroc, a Algèria, etc.

 

1950

Estada d’un any al Marroc, convidat pel govern del xerifat, el qual posà a disposició d’Alfred Figueras els estudis francesos de Rabat i Fes. Hi du a terme una col·lecció d’olis, que exposarà l’any següent a diferents indrets.

 

1951

Exposa a Alger coincidint amb Foujita.

 

1953

Publicació del llibre Figueras, dirigit i editat a Manresa per Ramon Torra. Inclou nombroses il·lustracions de pintures i dibuixos de l’artista, cartes d’André Gide, Jean Cocteau, Raoul Dufy i Jean Cassou, i textos de Sebastià Gasch, Alberto del Castillo, Juan Cortés, Philippe Rebeyrol, René Janon i Rolland Simon. Il·lustra algunes de les portades de la revista Bages de Manresa i també de la revista Lycée Français de Barcelona.

 

1955

De 1955 a 1958 viatja freqüentment per diversos indrets de l’Estat espanyol i en pinta paisatges.

 

1959

Estada a Estocolm.

 

1960

Il·lustra el llibre Nou contes catalans, de Modest Sabaté, publicat per la Impremta Sant Josep de Manresa.

 

1965

Viatge a Grècia i a l’Índia.

 

1966

Estada a Tailàndia. Compagina el treball artístic amb la docència de dibuix i pintura al Lycée Français de Barcelona.

 

1968

Creació del Concurs Anual de Pintura Ràpida a Sant Fruitós de Bages.

 

1969

Estada a Grècia.

 

1970

Forma part de la Penya Punyalada de Barcelona. Premi Martí Alsina del certamen Mundiart pel quadre Cadaqués. Exposició a la Sala Parés. Fa catorze il·lustracions per al llibre de Francesc Serinyà Aiguafort i altres contes.

 

1973

Exposició a la Sala Parés. Medalla d’honor del Cercle Artístic de Manresa. Primer Premi Sant Pol de Mar pel quadre Sant Pol.

 

1977

Exposició a la Sala Parés.

 

1980

El dia 9 de gener mor a Barcelona. És enterrat al cementiri de Sant Fruitós de Bages.

 

CARRETERA DE VIC, 66

SANT FRUITÓS DE BAGES

 

Del 14 de setembre de 2018

al 11 de gener de 2019

HORARI

 

De dimecres a divendres, de les 17h. a les 20h.

Dissabte, de les 10h. a les 13h. i de les 17h. a les 20h.

Diumenge, de les 10h. a les 13h.

 

12 d’octubre, 6 i 8 de desembre de 2018 i 5 de gener de 2019,

obert de les 10h. a les 13h.

 

1 de novembre, 26 de desembre de 2018 i, 6 de gener de 2019,

tancat